Läs senare

12 nya spel i tufft test

Bu eller bä?Barnen på två fritidshemsavdelningar i Göteborg och Stockholm har testat sällskapsspel och hittat många fynd och några besvikelser.

12 nya spel i tufft test

På avdelningen Delfinen på ISGR (International School of the Gothenburg Region) har barn och pedagoger testat spel. Fritidspedagog Anna Carin Levén tycker att det är viktigt och bra med spel på fritids.

– Barnen lär sig att vänta på sin tur, följa regler och tänka kreativt, berättar hon. De större barnen kan hjälpa de lite mindre att förstå att det finns regler man måste följa, precis som det finns regler hemma och överallt i hela världen.

Det är också ett gyllene tillfälle att prata om vikten av att vara rädd om material som finns på fritids. När man får ett alldeles nytt spel som alla barnen tycker om hjälper de varandra att vara rädda om det, det blir lätt att förstå varför man ska vara rädd om saker.

På Klastorpsskolan i Stockholm har Carola Riklin testat spel tillsammans med barnen på avdelningen Piloten.

Spel på fritids

5 vinster med spel på fritids

 • Ett bra sätt att skapa lugn.
 • Tränar turtagning.
 • Barnen lär sig klara av att vinna och förlora.
 • Tränar koncentration och uthållighet.
 • Social träning, det är bra att öva på att inte få sitt förstahandsval alla gånger.

Ett bra spel för fritids är

 • Enkelt.
 • Robust, hållbart och har få delar, alla med bra kvalitet.
 • Anpassningsbart så det passar alla barn.
 • Kreativt, det är roligare när hjärnan och kroppen får jobba.
 • Det går snabbt att spela. Ofta har man inte så lång tid på sig.

Mindre bra spel för fritids har

 • För många smådelar som lätt försvinner.
 • Dålig kvalitet på kartong, speldelar och kort.
 • Statiska regler som inte går att ändra på.
 • Krångliga regler och för lång speltid.

 

– Jag tycker att barnen lär känna varandra på ett nytt sätt när man spelar tillsammans, säger hon. Hon tycker också att det skapar ett lugn och att det är lärorikt för barnen på flera sätt.

– De lär sig att vänta på sin tur, att ta hänsyn till varandra, samarbeta och alla kommer till tals, fortsätter Carola Riklin.

Det är bra om spelen har enkla regler, inte så många delar och går snabbt att spela. Det är bättre att spela ett spel flera gånger än att bli avbruten mitt i. På fritids finns det många avbrott i verksamheten så tidskrävande spel passar inte så bra.

På Delfinen testade man ett pussel-spel. Anna ­Carin Levén tycker mycket om pussel för att de skapar lugn och barnen får koncentrera sig. Att lägga pussel på tid i spelform tyckte hon inte var så bra till en början, men när hon såg att barnen i stället för att tävla valde att hjälpa varandra ändrade hon uppfattning.

– Det är mycket nyttigt att lära sig saker av barnen också ibland.

Hon tycker att det roligaste för henne som pedagog är att titta på barnens samarbete när de spelar.

– Det är så trevligt att se hur de lite äldre barnen hjälper och förklarar för de yngre barnen. En del sexåringar kanske gråter om de inte får det de förväntade sig, då stiger de lite äldre barnen in och förklarar reglerna och att man ibland vinner och ibland förlorar men huvudsaken är att man har roligt tillsammans, berättar Anna Carin Levén.

Det var flera rita och gissa-spel med i årets test och det är skojigt tycker både barn och pedagoger. Särskilt spelet Ryktet går 2.0 var populärt på Piloten. När alla har varsitt block och ritar och skriver samtid­igt är alla aktiva hela tiden. Det blir ingen väntetid som det kan bli i andra spel, vilket är trevligt.

Speltest

Ubongo

ubongo(Kärnan)

Från 8 år

2–4 spelare

Pris 499:-

Roligt spel där barnen lägger mönster på tid. Fina färger och bra kvalitet på materialet. Kan spelas i olika svårighetsnivåer. Utmanande och spännande när barnen behöver tänka till hur de ska lägga sina mönster. Enkla regler och bilder. Går snabbt att spela.

Ritjakten

ritjakten(Ninjaprint)

Från 5 år

2–6 spelare

Pris 400:-

Ett jättebra och väldigt fint rita och gissa-spel. En tärning bestämmer vilket ord man ska rita och gissa på, gissar man rätt får man en biljett. På spelplanen kan man komma framåt och bakåt. Det gör spelet spännande och roligt när det är omöjligt att förutspå vem som vinner. Bästa spelet tycker barnen. Pedagogerna håller med, spelet håller hög kvalitet.

Familjecharader

familjecharader(Nicotext)

Från 3 år

2 eller flera spelare

Pris 199:-

Roligt och utmanande charadspel. Kort med tydliga och jättefina tecknade bilder som ska förklaras av barnen så de andra förstår och kan gissa rätt. Klurigt att komma på hur man ska göra för att föreställa en trehjuling. Pedagogiskt och bra, tränar barnens förmåga att stå i centrum och visa upp sig. Spelet tränar även barnen i att lyssna och titta på varandra. Häftigt att jobba med de blyga barnen som vågar mer och mer för varje spelomgång.

Puzzle Battle

puzzlebattle(Lautapelit)

Från 5 år

2–5 spelare

Pris 199:-

Pussel ska läggas på tid. Jättefint spel och tydliga bilder men pussel på tid tyckte vi inte om, det är så mycket hets i allting annat. Pussel ska läggas i lugn och koncentration. Barnen valde bort tävlingsmomentet och la pussel i sin egen takt och tog hjälp av varandra i stället. Då blev det roligt.

Ryktet går

ryktetgar(WOW Entertainment)

Från 8 år

4–8 spelare

Pris 399:-

Barnen får ett ord som de skriver i ett ”whiteboard-block”, sedan ritar de det ordet. Blocket skickas vidare till nästa spelare som skriver sin gissning och ritar. Man turas om att gissa och rita helt enkelt. Jätteroligt tycker både barn och pedagoger. Reglerna är lite komplicerade att förstå så intrduktion krävs första gången.

Röda tråden

rodatraden(Nicotext)

Från 7 år

2 eller flera spelare

Pris 149:-

Kluriga frågor som börjar med svåra frågor med hög poäng och går ner mot lättare frågor med lägre poäng. Barnen samlar poäng genom att svara rätt. På den höga poängen var frågorna alldeles för svåra, vi valde att börja på 4 och gick nedåt. Spelet används också under samlingen, vi tar 3-4 kort och det tycker barnen är jätteroligt.

NOA

noa(Lautapelit)

Från 8 år

2–4 spelare

Pris 249:-

Varje spelare har varsin ark och ska samla djur. Djuren lockas till arken med matlådor. Reglerna är komplicerade för både barn och pedagoger. Lösningen blev att hitta på egna regler, samla djur i par och den som först fyller sin ark vinner. Spelet är mycket fint och håller god kvalitet, men är för avancerat för fritids.

IceCool

icecool(Lautapelit)

Från 6 år

2–4 spelare

Pris 379:-

Barnen turas om att vara fångare och fångar sina medspelare som är rymlingar som samlar fisk. Ett annorlunda uppbyggt spel där man skjuter iväg sina spelpjäser med fingrarna genom olika rum. Barnen är förtjusta och tycker att det är lika roligt att vara fångare och rymling. Spelet går snabbt att spela så barnen väljer ofta att spela tre gånger i rad för att de har så roligt. I början var det lite komplicerat att bygga ihop och barnen behöver hjälp med reglerna första gången.

Rappa På

rappapa(Tactic)

Från 8 år

2 eller flera spelare

Pris 429:-

Ett galet och roligt spel där barnen så snabbt som möjligt ska räkna upp ord, titlar, namn som passar med temat. En frenetisk kamp mot klockan. Passar bäst för de äldsta barnen, det är krångligt men spännande att komma på ord och de vill gärna ha en vuxen med i sitt lag. Det är bra, för enligt pedagogerna var detta det roligaste spelet.

Häxans charadspel

haxanscharader(Tactic)

Från 5 år

3–6 spelare

Pris 379:-

Spelet är en variant på charader med tvisten att spelarna med hjälp av en trollstav trollar fram djur. Trollar man rätt får man ta en charadbricka ur en bubblande kittel. Barnen älskar spelet och tycker det är roligt, det fångar verkligen deras intresse. Stort minus för kvaliteten på delarna, trollspöna viker sig snabbt och häxkitteln blir instabil.

Leo

leo(Lautapelit)

Från 6 år

2–5 spelare

Pris 259:-

Roligare och svårare variant av memory. Barnen ska tillsammans få lejonet Leo att hinna till frisörsalongen innan den stänger. Leos man växer under tiden man spelar och når den sin fulla storlek har spelarna misslyckats. Jätteroligt och annorlunda spel där barnen spelar och vinner eller förlorar tillsammans. Bra träning i samarbete.

Labyrint Brädspelet 2.0

labyrint(Peliko)

Från 6 år

2–4 spelare

Pris 299:-

Rolig fortsättning på utmaningsspelet som barnen känner igen från tv. Barnen samlar livspuckar genom att klara av olika utmaningar. Spelet tar lite lång tid att spela och kräver introduktion första gången. Kvaliteten på snurran och labyrinten hade kunnat vara bättre. Lite för många delar som kanske försvinner över tiden, men populärt bland barnen.

Vi har varit med och testat spel: Delfinen på ISGR i Göteborg och Piloten på Klastorpsskolan i Stockholm.

ur Lärarförbundets Magasin