Ingår i temat
Fokus: Arbetsglädje
Läs senare

”Ett leende kommer alltid tillbaka”

Josefine Ersman, Högalidsskolans fritidshem, Finspång.

26 Aug 2016

Varför är ni så glada på ditt jobb?

– Det är en skön stämning här, vi skrattar mycket och alla gillar sitt jobb. Vi ber varandra om hjälp när vi behöver och barnen vet att vi alltid finns till hands. Jag tycker att vi har ett professionellt förhållningssätt och vi vet att vi blir starka tillsammans. Många tycker kanske att man ska klara av allt själv, men här vet vi att arbetet fungerar bäst när vi jobbar ihop.

Har ni en bra ledning?

– Ja, det har vi. Man måste ha förtroende för ledningen eftersom den sätter tonen på en arbetsplats och visar vad som är okej och inte. Men det dagliga arbetet är ändå viktigast, jag tror att de närmaste kollegorna betyder mer för hur man har det på jobbet. Hos oss kan vi både ge och ta kritik, det måste man kunna, kanske inte så att barnen hör det, men i rätt sammanhang; vi trivs ihop och därför kan vi också säga ifrån om det är något vi funderar på. Trivs man sprider det sig en bra stämning – precis som att det sprids en dålig stämning när man inte trivs.

Vad kan man göra om man inte trivs på jobbet? Kanske är man ensam utbildad på sitt jobb till exempel.

– Då måste man ju ha ett tydligt mandat från ledningen att driva det pedagogiska arbetet och utvecklingen och kunna säga åt vilket håll man ska gå. Det har mycket att göra med vilka individer du arbetar med. Själv kommer jag alltid in med ett leende på läpparna, för då får jag det tillbaka senare. Och så leker jag mycket med barnen – och får alltid energi och glädje! Slutar jag leka får jag söka ett annat yrke.

Ni har onsdagsfika på ditt jobb. Berätta!

– På onsdagar har någon bakat och vi försöker samla hela skolans personal i personalrummet på första rasten på förmiddagen. Ibland köper rektorn tårta, frukt eller godis, om vi har jobbat extra bra. Sådana små saker betyder mycket. Två, tre gånger varje termin ses vi också utanför jobbet, spelar bowling eller beställer mat och går hem till någon och äter, till exempel. Det behöver inte ta jättelång tid, det viktiga är att vi ses och pratar och har trevligt ihop. När varje läsår börjar har vi en uppstart på dagtid, då vi gör något extra. Förra hösten gjorde vi en rundtur på cykel i Finspång. En enkel men kul grej! Vi kan vara oss själva på den här skolan – därför trivs vi.

ur Lärarförbundets Magasin