Läs senare

Få syn på barnsynen

av Helena Ingvarsdotter
12 Dec 2016
12 Dec 2016

En idol för mig och för många andra är Lars H Gustafsson, läkaren som brinner för barns rätt. Jag lyssnade på honom på Bokmässan i Göteborg och då sa han bland annat så här:

”Barn får yttra sig numera, men frågan är om de vuxna lyssnar, bryr sig.”

helenaingvarsdotterDet har hänt mycket med barns ställning i samhället, för bara någon generation sedan gällde det att synas med inte höras. I dag råder en barnsyn som säger att barn ska vara med och bestämma, men när det kommer till kritan är inflytandet ofta bara kosmetiskt.

I fritidshemmets verksamhet finns goda möjligheter och en stark önskan att låta barn påverka på allvar. Men hur funkar det de dagarna när stressen är hög och gruppen stor? Kanske är det inte alltid så lätt att leva upp till sin egen barnsyn. Kanske är det lätt att säga nej till förslag och idéer av rädsla för att det ska bli rörigt? I det här numret tittar vi närmare på elevernas röster och inflytande. Vi har intervjuat just Lars H Gustafsson och vi har besökt fritidshemmet på Ribersborgsskolan där barnen övar sig i demokrati varje vecka.

Vi har också frågat några barn på Solen­skolans fritidshem om vad de skulle göra om det var de som bestämde.

Vi bjuder även på fördjupning om särbegåvade barn och tipsar om hur feedback kan ge ny energi och motivation. Missa inte heller årets stora test av sällskapsspel. Trevlig läsning!

ur Lärarförbundets Magasin