Läs senare

Kritikstorm mot traineejobb på fritidshemmen

Socialdemokraterna lovar att skapa 7.000 traineejobb på fritidshem om de vinner valet. Idén är att erbjuda unga arbetslösa under 25 år jobb samtidigt som man ökar antalet personal i fritidshemmen och dessutom lockar fler att utbilda sig till lärare i fritidshem. Förslaget får hård kritik av fritidspedagoger.

01 Sep 2014

Socialdemokraterna (S) presenterade i helgen en plan i tre delar för att ”vända utvecklingen i fritidshemmen”:

  • 7.000 traineejobb för unga arbetslösa på fritidshem
  • Läxhjälp för elever i de yngre åldrarna inom ramen för fritidshemmen
  • Barn ska på fritidshemstid få ökade möjligheter att prova på olika aktiviteter och lära känna det lokala föreningslivet samt musik- och kulturskola.

Stora grupper och låg personaltäthet gör det svårt att bedriva fritidshemsverksamhet med kvalitet, konstaterar S. Och ännu fler lärare i fritidshem behövs i framtiden.

– Ungdomar ska kunna utbilda sig antingen till fritidspedagoger eller, om man blir sugen, till att bli lärare men behöver komplettera sina betyg, säger den ekonomisk politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) till TT.

Partiet presenterade förslaget som en framtidsreform. Men kritiken lät inte vänta på sig i sociala medier. Kommentarfältet på Magdalena Anderssons sida på Facebook fylldes av kritiska och arga röster.

”En redan hårt pressad yrkesgrupp skulle i och med detta förslag få ännu mer att göra! Trainees ska väl ha handledning, eller hur?”, skriver en. ”Mer utbildad personal på fritidshemmen är vad vi behöver, inget annat. Dessutom är vi inte utbildade för läxläsning.”, skriver en annan. ”Ni måste ha missuppfattat fritidshemmens uppdrag när ni analyserade läroplan och styrdokument inför detta förslag.” skriver en tredje.

”Fy skäms!”, skriver Line Isaksson, fritidspedagog på Runnerydsskolan i Nässjö, och kallar förslaget ”ogenomtänkt”.

– Om det här förslaget syftar till att höja kvaliteten i fritidshemmen är man helt fel ute, säger hon till Lärarnas tidning.

– Det som behövs är fler lärare på fritidshemmet som har inriktning mot fritidspedagogik, möjlighet till planering och utvecklingstid, och mindre barngrupper, säger Line Isaksson.

På måndagen kom också Alliansen med ett reformförslag för fritidshemmen. Alliansen vill minska barngruppernas storlek genom att införa ett prestationsbaserat stöd. Idén är att de huvudmän som har små barngrupper eller som har en plan för att minska dem ska få del av reformpengarna.

Regeringen vill skjuta till en miljard kronor på tre år för att minska barngrupperna på såväl fritids som i förskolan.

7.000 traineejobb på fritidshem

 

  • Satsningen väntas ge en eller två traineejobb per fritidshem.
  • Traineejobb innebär jobb med lön 75 procent av tiden och utbildning 25 procent av tiden.
  • Traineejobben på fritidshem riktar sig mot unga arbetslösa (upp till 25 år) med gymnasieutbildning. Två inriktingar ska finnas: en för de som vill komplettera med en yrkesutbildning för att bli barnskötare eller elevassistent och en för den som saknar särskild behörighet som krävs för att söka lärarutbildningen.
  • Enligt förslaget ska en grundläggande utbildningsintroduktion ges. Handledare ska ansvara för att stödja de anställda på fritidshemmen.
  • Förslaget ingår som en del i S satsning på att få bukt med ungdomsarbetslösheten (upp till 25 år). Partiet har tidigare föreslagit 25.000 traineejobb inom vården och äldreomsorgen. De sammanlagt 32.000 traineejobben beräknas kosta 4,5 miljarder kronor årligen.
    Läs hela förslaget här.

ur Lärarförbundets Magasin