Läs senare

Sluta brinna!

Foto: Anneli Hildonen

Du känner säkert igen det här. Det är dags för planeringen av årets elevens val och ansvarsområdena ska fördelas. Vissa har klart för sig vad de vill göra, andra – du är en av dem – är mer osäkra. Då kommer utspelet du bävat för. En kollega säger: ”Välj något du brinner för”. Jag har bara ett råd till dig. Sluta bäva. Du tänker nämligen helt rätt.

För varje gång en lärare eller pedagog påstår sig brinna för jobbet häller den personen vatten på en kvarn som ger energi åt tanken att vårt arbete är ett kall som vi inte kan räkna med att få särskilt mycket betalt för.

Så länge vi hjälper till att sprida myten om att vi är pedagoger och lärare för att vi älskar att arbeta med barn och känner oss kallade att undervisa kommer ingen att ta våra krav på bättre betalt och drägligare arbetsbörda på allvar.

De signaler vi sänder ut då är att vi är i tjänst ”24-7” och att det är ok att ringa oss sena kvällar.

Det är exakt den kvarn som ger energi åt tanken att vårt arbete inte är ett jobb utan ett kall

Vem skulle fråga en hantverkare om han brinner för badrumskakling eller ringa upp honom eller husläkaren på kvällstid för att ställa frågor och be om råd.

När jag var en osnuten 11-åring drömde jag om att bli fotbollsproffs och hade kompisar som ville bli popstjärnor. Däremot hade jag inga jämnåriga som såg som sin högsta önskan att bli pedagoger. Som vuxen insåg jag att jag aldrig skulle bli proffs i Real Madrid. Mina kamrater lärde sig också att deras drömmar inte gick i uppfyllelse. Vi gjorde då det alla sunt tänkande människor gör. Vi skaffade oss yrken för att kunna försörja oss.

Statusen i vårt yrke ska höjas genom att i första hand få folk att inse att det är just ett yrke. Därför. Snälla kolleger. Sluta brinna.

ur Lärarförbundets Magasin