Läs senare

Sommartid = experimenttid

Tips & trixExperimentera mera – gärna utomhus! Gå exempelvis på meteoritjakt eller gör en exploderande påse.
Dessa experiment kommer från eperimentskafferiet.se samt Naturvetarnas studentråd.

av Annika Dzedina
17 Maj 2017
17 Maj 2017
Läsksplosion!

Mikrometeoriterna

Detta behövs: Hink, plastpåse, sked, två vita papper, en magnet och om du har ett mikroskop

  • Placera hinken under en stupränna och vänta tills det har regnat. Ta upp bottenskrapet med skeden, eller ta material direkt från ett stuprör och lägg i plastpåsen. Lägg det insamlade materialet på pappret och låt det torka. Lägg sedan magneten i plastpåsen och rör runt den bland materialet från stuprännan. Håll magneten över det andra pappret, ta den ur påsen och låt partiklarna falla ner på pappret. Några av dessa kan vara meteoriter. Titta närmare på dem i mikroskopet, om du har. En liten del av dessa kan vara från rymden!

 

Exploderande påse

Detta behövs: Förslutningsbar plastpåse, näsduk, bikarbonat, vinäger, varmt vatten

  • Häll i 3,5 dl varmt vatten i plastpåsen. Lägg sedan i 1 dl vinäger. Lägg 3 tsk bikarbonat i mitten av näsduken och vik den som en påse, hela tiden med bikarbonaten i mitten. Stäng plastpåsen men lämna en liten öppning där du lägger näsduken. Stäng påsen och backa snabbt därifrån! Det som har hänt är att gasen koldioxid har bildats, när den sura vinägern blandas med den basiska bikarbonaten. Koldioxid gör att påsen spricker.

Mentos i läsk

Detta behövs: 1,5 liter läsk, ett paket mentospastiller, ett A4-papper, tejp, en skiva styvt papper, till exempel visitkort

  • Flaskan med läsken placeras på en plan yta utomhus. Vik ett rör av pappret med ett hål så stort att pastillerna får plats. Tejpa för en av öppningarna. Häll i pastillerna. Öppna läsken. Lägg pappersskivan som ett lock över röret, vänd utan att pastillerna ramlar ut. Lägg röret på läskflaskans öppning, var noga med att öppningarna på läsken respektive röret ligger på varandra. Se sedan till att alla backar fem-sex meter. Håll i röret, dra snabbt bort pappskivan och backa. Om allt går bra bildas det en fontän.
    Det som har hänt är att mentosen har reagerat på koldioxiden som finns i läsken och bildat små bubblor, gas, som växer. Gasbildningen gör att läsken sprutar och bildar en fontän.

ur Lärarförbundets Magasin