Läs senare

Vässa knivarna – dags att tälja

Slöjdskola del 5 Alla har inte tillgång till urskog, sjöar och bäckar. Men de allra flesta fritidshem har i alla fall en liten skogsdunge i närheten och visst kan man sjösätta sin barkbåt i en balja.

31 Aug 2015

Foto: Hasse Hedström
Fritidshemmet Flerfam Norby är ett I ur och skur-fritidshem i Uppsala. Här täljer barnen så ofta de får tillfälle.
– Men det finns klara regler för att få använda knivar. Barnen måste visa att de är förtrogna med dessa. Genom att ta knivkörkort får de visa vad de kan innan de får börja tälja, säger Febe Jacobsson på fritidshemmet.

Här får barnen noga lära sig att kniven är ett verktyg och inget vapen. De får lära sig att man alltid sitter när man täljer och att man alltid stoppar in kniven i slidan innan man reser sig.

– De får också lära sig att antingen sitter man rygg mot rygg eller mot ett träd när man täljer och en del andra regler. Det här är faktiskt en av de aktiviteter då det är allra lugnast i gruppen, säger Febe Jacobsson.

De täljer ofta och det är något barnen alltid ser fram emot. Men det krävs att det är så varmt ute att barnen kan hålla i kniven utan vantar. Vantar och kniv är inga bra följeslagare.

Sveriges Hemslöjdskonsulenter har gett ut skriften: Verktyg för små händer. De menar att frågan om barnknivar ska vara försedda med en parerstång eller inte främst bör avgöras utifrån handledarens egen kunskap och trygghet i att handleda täljning, samt på hur stor barngruppen är. Större olyckor orsakas dessutom oftast av knivspetsen. Den typen av skador kan enkelt undvikas genom att spetsen tejpas med maskeringstejp.Foto: Hasse Hedström
– De minsta barnen här på fritids – sexåringarna – har parerstång på sina knivar. På dessa knivar har vi även slipat bort spetsen, de andra knivarna har spetsen kvar, säger Febe Jacobsson.

De har aldrig hört något missnöje från föräldrar över att barnen får hantera kniv på fritids. Tvärtom så tycker både barn och föräldrar att det här är en bra aktivitet.

– Ofta är det så att när barnen har tagit sina körkort för kniv på fritids så har de även fått en egen kniv hemma.

Barnen gillar att tälja i bark. Det är ett material som är mjukt och följsamt och kul att jobba i – om bara kniven är vass.

– Det är mest bark våra barn täljer i. De lyckas ofta hitta bark i de skogar som vi är i. Det är tur, eftersom det kan vara svårt att hitta färskt trä att tälja i. Gamla träpinnar är ofta mycket hårda och svåra att tälja i, säger Febe Jacobsson.

Virke finns nästan gratis i skogen. Man måste givetvis fråga markägaren om lov först. Lite sly brukar inte vara några problem att få använda.

Det är ju inte alla fritidshem som har tillgång till en skog där barnen själva kan leta bark och slöjdämnen att arbeta med. Större kommuner har parkavdelningar som fritidshemmet kan kontakta. Får man överskott på material, eller ligger skolan långt från skogen, går det bra att hålla veden färsk genom att ha den inplastad i en frys upp till ett år.

Ett annat alternativ kan vara en skolskog. En skolskog är ett avgränsat område som skolan kan använda för lektioner och utevistelse. I skolskogen kan skolan få tillstånd att göra lite mer än vad allemansrätten tillåter – som stigmarkeringar, bygga eldplats och vindskydd, sätta upp fågelholkar och kanske avverka några träd. Mer information hur det går till att få tillgång till en skolskog finns på skogeniskolan.se.

Glöm inte att hålla barnens knivar vassa. Med en vass kniv behöver man inte ta i så mycket och risken att skada sig är mindre.

Boktips:

Tälja med kniv och yxa
Klassikern bland täljböcker, av Wille Sundqvist.

Slöjda i trä,
av Jögge Sundqvist, med många idéer och ett kapitel om slipning

Slöjda i färskt trä,
av Anders Lindberg. Går igenom grunderna i att slöjda i färskt trä.

Slipa och bryna en kniv.
Häfte producerat av hemslöjden i Västra Götaland.

ur Lärarförbundets Magasin