Läs senare

12 spel i tufft test

VI TESTARBarnen lär sig att koncentrera sig, får tänka kreativt, vänta på sin tur, förlora och vinna på ett bra sätt. Fördelarna med att spela sällskapsspel är många, menar fritidspedagog Anna Carin Levén.

19 Dec 2015
12 spel i tufft test
Foto: Thomas Johansson

Tillsammans med barnen på avdelningen Delfinen på ISGR (International School of the Gothenburg Region) har Anna Carin Levén varit med och testat flera sällskapsspel för tidningen Fritidspedagogik.

– Jag involverade barnen från början. Jag läste upp brevet om att vi var utvalda och att barnens åsikter och synpunkter var betydelsefulla.

Barnen tog sitt uppdrag på stort allvar och har också varit extra rädda om de nya spelen. Vilket är bra för ett stort problem med sällskapsspel på fritids är ju att det slarvas bort delar eller om spel är av så dålig kvalitet att de lätt går sönder.

– Man kan laminera kort av tunnare kvalitet, säger Anna Carin Levén, och förvara spelet i en kraftigare skokartong eller liknande om förpackningen inte håller måttet, tipsar hon.

Just förvaring är en viktig aspekt. På fritids behöver man märka upp saker och en kartong är smidigare som förvaring i hyllor.Foto: Thomas Johansson
De bästa spelen är de där barnen kan hitta på egna regler och spela på många olika vis. Flera spel utvecklades vidare av barnen på Delfinen, bland annat Lägg Ägg. De barn som inte kunde vara med i omgången, stod bredvid och tittade på. De kom på att de kunde utmana vinnaren och skapade en Lägg-Ägg-turnering. Det var också ett roligt spel eftersom barnen fick röra på sig.

– En jätterolig idé, säger Anna Carin Levén, som tycker att det är toppen när barnen rör på sig när de spelar. Hon tycker dock att spelet har lite dålig kvalitet, stekpannan som äggen plockades ur var väldigt ranglig, äggen föll isär lite för lätt och det var pilligt att få ihop dem igen. När de har gått sönder ett flertal gånger blev de successivt sämre.

Kluriga spel är också en favorit, det är roligt för både barn och vuxna att spela Bellz där barnen måste fundera ut strategier för att lyckas plocka upp bara sina egna bjällror, en utmaning när kompisarnas envisas med att fastna på magneten. Ett annat klurigt och mycket bra spel var Barn Alias.

– Man behöver inte kunna läsa för att spela det vilket är positivt, tycker Anna Carin Levén. Det finns både ord och bilder och en stor fördel är att man kan välja vilket språk man vill spela på. Vilket ju passar oss eftersom vi pratar mycket engelska.

Barnen på Delfinen har haft spelen i en månad. De spelar fortfarande och tycker att det är jätteroligt. Ryktet har också spridit sig till andra avdelningar som kommer för att låna spel.

Vampyrjakten (WOW)


Från 5 år
2–6 spelare
Pris 249:-
Betyg:

Spelarna går in i ett slott (spelplanen) och blir vampyrer om de möter Dracula. Lite kluriga regler som kräver genomgång av en vuxen innan man introducerar det för barnen. Spännande och roligt med vampyrer och Dracula tycker de flesta. Strategiskt moment på slutet som gör spelet intressantare. Går snabbt att spela.

Rita & Gissa Junior (Tactic)


Från 5 år
3–6 spelare
Pris:249:-
Betyg:

Jätteroligt för de lite äldre barnen som lärt sig rita ordentligt, de ritar och kompisarna gissar. Lite mindre barn i förskoleklassen har lite svårare att rita så de andra kan gissa. Vi dubblar tiden för de yngre barnen så går det bättre.

Brått i Valleby (Rabén & Sjögren)


Från 6 år
2–6 spelare
Pris 228:-
Betyg:

Roligt strategispel med karaktärer som barnen känner igen. Lite krångliga regler som gör det svårt att komma i gång första gången, sedan går det bättre. Man får var sitt mysterium som man ska lösa. Det händer hela tiden saker i spelet vilket gör det spännande. En nackdel är att en spelomgång kan ta lång tid och då tröttnar barnen. Snabba omgångar är bättre och man vet ju aldrig från gång till gång hur det går.

Monopol Världsutgåvan (Hasbro)


Från 8 år
2–4 spelare
Pris 479:-
Betyg:

I denna variant av Monopol köper man stora städer i världen. Barnen tycker det är roligt att hantera pengar och spelet är mycket populärt. Det tar dock ganska lång tid att spela. En fördel är om man har utrymme att låta spelet stå tills nästa gång det finns tid att spela.

Halli Cups

Från 6 år
2–4 spelare
Pris 199:-
Betyg:

Enkla regler och action när färgade plastkoppar ska arrangeras enligt bild på ett kort. Den som först blir klar plingar i en klocka. Ett perfekt spel för fritids, hållbara och få delar, kort speltid, väldigt roligt och utmanande.

Blockout (Tactic)

Från 8 år
2–6 spelare
Pris 269:-
Betyg:

Spelet består av nio olikformade klossar som ska byggas till ett torn, korten visar vilken kloss man får använda. Klossarna är olikformade, vilket gör spelet till en utmaning. Barnen hejade på varandra och till slut spelade alla tillsammans. I stället för ett tävlingsmoment blev det en härlig samarbetsövning.

Bellz!


Från 6 år
2–4 spelare
Pris 250:-
Betyg:

Här ska man plocka upp färgglada bjällror med en magnet. Enkla regler, underhållande för alla åldrar. Spelet är lite klurigt när barnen måste prova sig fram och lära sig använda magneten för att lyckas plocka upp bara sina egna bjällror och inte de andras.

Lägg Ägg (Tactic)


Från 5 år
2 eller flera spelare
Pris: 269:-
Betyg:

Spelet påminner om pennan i flaskan. Barnen fångar upp magnetiska ägg och ska förflytta dem. En rolig spelidé och barnen tycker mycket om spelet. De utvecklar det snabbt och kommer på egna regler samt ordnar en ”Lägg Ägg-turnering”. Minus för dålig kvalitet på delarna i spelet.

Cubingos


Från 5 år
2–4 spelare
Pris: 199:-
Betyg:

Kuber av plast ska byggas ihop så de bildar monster som finns på spelkort och som spelarna drar från bordet. Spelet är lite krångligt första gången, reglerna är inte helt enkla. När man väl kommer i gång tycker barnen det är roligt, men de tröttnar ganska snabbt. Man måste också ha väldigt bra syn och absolut inte vara färgblind om man ska spela Cubingos. Färgerna är väldigt lika och det är svårt att se skillnaderna. Hade varit bättre med klara färger i stället för fluffigt rosa och orange.

 

Kakjakten (Rabén & Sjögren)


Från 6 år
2–4 spelare
Pris 97:-
Betyg:

Spelbrickan är en ugn som ska fyllas med ingredienser och redskap. Fint och rejält spel i bra kvalitet. Går snabbt att spela och har man tid och möjlighet kan man baka recepten man samlat ihop ingredienser till.

Barn Alias (Tactic)


Från 5 år
Antal spelare 4 eller flera
Pris: 279:-
Betyg:

Barnen beskriver bilder/ord för varandra och på tid ska kompisarna gissa. Ett jätteroligt och enkelt spel som barnen klarar att spela själva. Barnen utvecklar spelet med egna regler där de får poäng när de beskriver extra bra till exempel. Ett pedagogiskt spel som förstärker språket. Plus för att alla barn från förskoleklass till trean tycker om spelet. Pedagoger har också roligt när de är med, vilket är ytterligare ett plus.

Labyrint!


Från 6 år
2–4 spelare
Pris 350:-
Betyg:

Ett spel som barnen känner igen från barnprogrammet på TV. Fyra olika slags utmaningar ska klaras av under spelets gång. Nioåringarna är inte lika förtjusta som sex-sju-åringarna som gärna lånar in spelet till klassrummet, när de får tid över där. De yngre barnen ger spelet en femma, de äldre än trea. Rejäl kvalitet på alla delar.

Fördelar med sällskapsspel på fritids:

 • Ett bra sätt att skapa lugn när barnen sitter ner och koncentrerar sig.
 • Tränar turtagning
 • Barnen lär sig klara av att vinna och förlora. Tränar koncentration och uthållighet.
 • Social träning, det är bra att öva på att inte få sitt förstahandsval alla gånger.

Vi har varit med och testat spel:

Delfinen på ISGR i Göteborg
Gläntan på Råsunda skola i Solna

Vill du vara med och testa spel för tidningen Fritidspedagogik nästa år? Maila ditt intresse till Malin Walldorf på walldorfmalin@gmail.com

 

Ett bra spel för en fritidsavdelning är:

 • Enkelt
 • Robust, hållbart och har få delar av bra kvalitet.
 • Anpassningsbart så det passar alla barn.
 • Kreativt, det är roligare när hjärnan och kroppen får jobba.
 • Det går snabbt att spela. Ofta har man inte så lång tid på sig.

Mindre bra spel för ett fritids har:

 • För många smådelar som lätt försvinner.
 • Dålig kvalitet på kartong, speldelar och kort.
 • Statiska regler som inte går att ändra på.
 • Krångliga regler och tar alldeles för lång tid att spela.

 

Spara

ur Lärarförbundets Magasin