Läs senare

Dags att tälja sälgpipor!

Slöjdskola del 1

12 Maj 2014

Sverige är ett avlångt land. Åtminstone i de södra delarna börjar det märkas att våren är på väg. Det börjar bli dags att tillverka sälg- eller rönnpipor.När saven stiger och löven är stora som musöron är det dags att tälja pipor. I maj eller början av juni släpper barken lätt och då är det hög tid att leta sälg eller rönn, som är de lämpliga träslagen.Foto: Hasse HedströmGlöm inte att först fråga markägaren om lov. Allt som behövs är en vass kniv och en rak, kvistfri bit rönn eller sälg som är drygt en centimeter tjock.

  1. Skär av en fingertjock gren utan kvistar. Den bör vara ungefär en knivlängd. Skär till ett munstycke med ett snett snitt. Gör en skåra i barken runt om. Mellan skåran och munstycket får det inte vara någon kvist.
  2. Efter att ha gjort skåran så skär du ett lufthål. Skär först rakt ned och skär sedan ut lufthålet.
  3. Nu gäller det att med baksidan av kniven knacka på barken runt om tills den lossnar (För yngre barn måste eggen täckas, t ex med maskeringstejp). Pröva om den lossnar genom att försöka vrida loss barken – försiktigt så den inte går sönder. Vid uppehåll: lägg barken i vatten eller i skuggan så att den inte torkar.
  4. Skär från lufthålet längs pipan hela vägen så att det bildas en luftkanal.
  5. Nu är det dags att skära en skåra runt den trärena pinnen. Just där lufthålet börjar. Sedan skär man snett från andra hållet runt om. Sedan är det bara att arbeta som en bäver runt om tills man nästan är igenom. Då bryter man av de två bitarna och jämnar till ändarna.
  6. Blöt barken och pinnen med lite vatten, sätt tillbaka det mindre munstycket och stick in pinnen i barken. Skjut inte in den långa biten helt och hållet, utan låt det bli ett tomrum framför ljudhålet i barken. Genom att dra i pinnen ändras tonen. Nu är det bara att spela.

ur Lärarförbundets Magasin