Läs senare

Gott nytt år

av Helena Ingvarsdotter
06 Dec 2017
06 Dec 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör.

Snart är 2017 slut, ett år då vår demokrati utmanades och stärktes. Den omskakande och fantast­iska #metoo-kampanjen har på ett oerhört hoppfullt och effektivt sätt satt ljuset på att förändring faktiskt är möjlig. Nu är det vår skyldighet att hänga på, och skapa förbättring på riktigt.

Jag hoppas också att det som hände i höstas i Göteborg kan vändas till något positivt. Men den där överdådigt vackra och soliga septemberdagen när jag stod utanför ingången till Bokmässan kunde jag bara gråta. Här var jag, på väg in i lokalen där det fria ordet och demokratin står i centrum. Samtidigt var något väldigt fel. Poliser och avspärrningar syntes överallt. Nazister hade fått tillstånd att tåga på gatorna.

Som tur är kan förskolan, fritidshemmet och skolan erbjuda vaccinering mot den typen av enfald. Vårt samhälle behöver människor som inte blint följer en ledare, utan som ifrågasätter. Och det finns goda möjligheter att bli en sådan klok, tänkande person för den som blir lyssnad på redan som barn och ung. Att få bekräftelse på att alla har rätt att göra sina röster hörda, och få sina åsikter respekterade.

Det är ju det samtalet vi måste få till, där vi kan mötas trots att våra verklighetsbilder skiljer sig åt. Det är det som kommer att krävas, om vi ska stå emot de mörka kraft­erna och bygga ett samhälle som är demokratiskt och grundas på kärlek mellan människor.

ur Lärarförbundets Magasin