Läs senare

I dag ska vi fira…

Sommartävling!Kanelbullens dag, såpbubblans dag, vänsterhäntas dag, internationella toalettdagen, kladdkakans dag – temadagar finns det numera gott om. Här har vi snickrat ihop ett litet quiz om några kanske mindre kända temadagar.

17 Maj 2017
I dag ska vi fira…

Finfina vinster i potten!

Ditt tävlingssvar vill vi ha senast den 6 augusti 2017 till: fritidspedagogik@lararforbundet.se eller Tidningen Fritidspedagogik, Box 12239, 102 26 Stockholm.

Ange gärna vad du helst önskar vinna. Lycka till!

1 I över tjugo år har vi i Sverige firat Tulpanens dag den 15 januari. Det finns cirka 6 000 olika tulpansorter i världen och vi svenskar är världsmästare på att köpa tulpaner. Vilket land förknippas med tulpaner och har flera tulpanfestivaler?

1 Kazakstan
X Belgien
2 Nederländerna

2 21 februari firas den internationella Modersmålsdagen för att främja språklig mångfald. Dagen instiftades 1999 av Unesco. I Sverige talas minst 150 olika språk och vi har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och – ja, vilket är det femte språket?

1 Teckenspråk
X Samiska
2 Lingua materna

3 Handduksdagen eller Towel Day firas den 25 maj till minne av science fiction-författaren Douglas Adams. ”En handduk är utan all konkurrens det mest användbara föremålet – svep den om dig när du reser över Jaglan Betas kalla månar, vinka med din handduk som nödsignal och torka dig med den om den fortfarande är ren.” Vad heter Adams omtalade bok som även blivit film?

1 Du sköna nya värld
X Jedins återkomst
2 Liftarens guide till galaxen

4 Falukorv ligger ofta på våra lunch- och middagstallrikar i Sverige. Under 1500- och 1600-talet arbetade många tyskar vid Falu koppargruva och de lärde svenskarna att göra korv av det rökta oxköttet. I Falun firas Falukorvens dag 1 juli. Det finns även en känd sång om korven – Blommig falukorv. Vem skrev och sjöng den?

1 Robert Broberg
X Hans Alfredsson
2 Totte Wallin

5 Internationella nalledagen firas på president Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober. Det sägs att teddybjörnen har fått sitt namn efter presidenten som i samband med en jakt 1902 vägrade skjuta en övergiven björnunge vilket slogs upp stort i media. En väldigt berömd honungsälskande nalle är Nalle Puh –vem skrev böckerna om honom?

1 Alan Alexander Milne
X Michael Bond
2 Arthur Conan Doyle

6 I år infaller En köpfri dag lördagen den 25 november här i Sverige och i Europa. Man deltar genom att inte handla något alls på 24 timmar som en protest mot konsumtionssamhället. I USA firas Buy Nothing Day efter en känd helg och familjehögtid – vilken?

1 Martin Luther King Day
X  St Patricks Day
2 Thanksgiving

I den här tävlingen lottar vi ut följande böcker:

Så funkar internet av Karin Nygårds (Bonnier Carlsen), Explosiva barn av Ross W Greene (Studentlitteratur), Sir Sören och den besynnerliga historien om Slatan med S av Mikael Bengtsson (Opal), En bok om maktlekar och dolda kränkningar av Sanna Mohr och Sannie Wedberg (Alltid förlag) och Riddarliv – sagor och fakta om medeltidens stjärnor av Linda Linnskog Rudh och Tina Karlsson (Opal).

ur Lärarförbundets Magasin