Läs senare

Speltestet

07 Dec 2017

Monopoly: 4

Gamer
(Hasbro)
Från 8 år
2–4 spelare
Pris 415:-

I stället för att köpa hotell så springer figurerna Mario, Donkey Kong, Yoshi och Prinsessan Peach runt spelplanen och släpper ifrån sig och samlar ihop mynt. I stället för chanskort får man slåss mot Bossen. Barnen är förtjusta och känner igen figurerna i spelet.

Word Rush: 3

(Tactic)
Från 8 år
2–6 spelare
Pris 349:-

Barnen ska komma på ord som börjar på en given bokstav på spelbrädet och allt sker på tid. Enkla regler och lätt att spela. Svårare ibland att komma på ord dock. En bra och lärorik utmaning för barnen. Roligare att spela ju äldre man är. Svåra kategorier ibland.

”Härlig design”

Gold Armada: 5

(Tactic)
Från 7 år
2–5 spelare
Pris 399:-

En kul variant av Yatzy, barnen samlar guldmynt genom att kasta fram tärningar som matchar bilderna på spelplanen. Kan man inte matcha får man en ­piratpeng som ger minuspoäng. Barnen räknade under spelets gång ihop sina poäng flera gånger. Härlig och lockande design i ­pirattema och hållbara delar.

Ord för ord: 4

(WOW Entertainment)
Från 5 år
4–16 spelare
Pris 299:-

Barnen förklarar ord för varandra, utan att säga själva ordet. Ett timglas rinner och det gäller att hinna så många ord som möjligt innan tiden är ute. Spelet spelas i lag. Vissa av orden är lite svåra och tiden är kort, en egen variant med längre tid rekommenderas. Bra träning på ordförråd och synonymer för barnen.

Brått i Valleby: 3

(Rabén & Sjögren)
Från 6 år
2–6 spelare
Pris 377:-

Barnen löser mysterier tillsammans med Lasse och Maja. Den som först når brottsplatsen och har de misstänkta med sig vinner spelet. Lite komplicerade regler och genomgång krävs innan man introducerar spelet för barnen. Tar lång tid att spela så passar bra på lov eller hemma hos vårdnadshavare. Spännande och roligt när tid finns.

”Bra samarbetsspel”

Trolljakten: 5

(WOW Entertainment)
Från 6 år
2–6 spelare
Pris 299:-

Spännande strategispel där barnen måste tänka till för att klara sig ut ur Trollberget. Spelas i lag och barnen hjälps åt att klura ut vad de ska göra för att ta sig vid­are. Bra samarbetsspel, yngre barn diskuterar vad som ska göras och de äldre barnen är mer överens och ser snabbt vad som krävs. Roligt och utmanande.

”Utmaning för alla åldrar”

Touché: 5

(Tactic)
Från 8 år
2–6 spelare
Pris 299:-
Roligt och spännande spel med kort och markörer som placeras ut på spelplan. Klurigt att fundera ut vilka kort man ska använda, en joker ger möjlighet att byta kort med en motspelare. Roligt även för äldre barn och pedagoger, en utmaning för alla i alla åldrar. Lätta regler och ingen introduktion krävs.

It’s a deal: 4

(Tactic)
Från 8 år
2–6 spelare
Pris 399:-

Här handlar barnen med aktier och guldtackor. Ganska avancerade regler så genomgång av pedagog krävs. Efter ett par omgångar kan barnen spela själva. Roligt att lära sig om aktier och guldtackor. Barnen fick också lära sig om värdeminskning, när de handlade för 10 000 och på slutet bara fick räkna 5 000. Utmanande och kul spel som dock tar lång tid att spela.

Allt om kroppen: 3

(Nicotext)
Från 6 år
2 eller flera spelare
Pris 149:-

Frågespel med flera frågor på varje kort. Kan man inte svaret på första frågan kommer det i fråga nummer två. Rätt svar ger poäng och den med flest poäng på slutet vinner spelet. Klurigt och svåra frågor för de yngre barnen, nioåringarna tyckte frågorna var lätta. Bra spel att använda sig av på samlingen.

Get a Grip: 4

(Hasbro)
Från 8 år
3 eller flera spelare
Pris 310:-

Superklurigt spel där barnen ska modellera fram figurer i lera, rita och göra utmaningar. Utan att använda sina tummar. Allt ska dessutom göras på tid. Intressant övning i motorik, allting blir mycket svårare utan tumme. Kul spel med enkla regler. Bra om en pedagog eller annan domare är med när det blir svårt att avgöra vilket barn som vann omgången.

Stinky Pig: 4

(Peliko Martinex)
Från 6 år
2 eller flera spelare
Pris 165:-

En sjungande gris skickas till höger eller vänster i gruppen med hjälp av en tärning. När grisen slutat sjunga fiser den, barnet som har grisen framför sig då får ta en peng. Spelare med minst pengar på slutet vinner. Mycket uppskattat av barnen. Minus för dålig ­kartong.

”Lätta regler”

Inkas skatt: 5

(Peliko Martinex)
Från 6 år
2–6 spelare
Pris 149:-

Ett spel som liknar Försvunna dia­manten, fast utspelar sig i Sydamerika. Lätta regler och bra moment som gör att även den utan pengar kan ta sig fram med båt plus en guide som kan hjälpa spelaren till valfri ruta på spelplanen. Ett mycket uppskattat spel.

ur Lärarförbundets Magasin